Moderne kunst in het Sieboldhuis

Met de tentoonstelling Sterren, bloemen & honingnacht van Aya Takano neemt het Sieboldhuis de bezoeker mee van 11 maart t/m 24 april mee naar de hedendaagse populaire cultuur van Japan. Takano maakt kunst die manga en anime combineert met zowel science fiction als religieuze kunst uit de 14e eeuw.

In Takano’s tekeningen en schilderingen staan schattige meisjes in felgekleurde kimono’s centraal die doen denken aan meisjes uit de Edo-periode maar ook aan het beeld van moderne vrouwen die een hoog gehalte aan ‘schattigheid’ nastreven.
Het concept schattigheid is een centraal element in de hedendaagse Japanse populaire cultuur. Het wordt vooral uitgedragen door meisjes en jonge vrouwen die zich omgeven met schattige, kinderlijke accessoires en bezittingen. In de academische wereld wordt dit vaak gezien als een teken van puur consumentisme en materialisme.
Aya Takano staat bekend als manga-tekenaar, illustrator en sciencefiction essayist. Ze heeft verschillende boekenreeksen gepubliceerd en wordt regelmatig aangehaald in artikelen over Japanse hedendaagse kunst. Haar werk wordt verkocht in Japan, Amerika en Europa, waar het overal enthousiast ontvangen wordt.

Deze tentoonstelling zal de eerste in een reeks van vier over deze schattigheidscultuur zijn. In het weekend van 9 april zal er van alles te doen zijn rondom manga; loop daarvoor gerust binnen bij het Sieboldhuis, want toegang is voor studenten immers gratis!