Kawahara Keiga in Japanmuseum SieboldHuis

1-44880-14_rondleiding

Bekijk nu de topschilderingen van Kawahara Keiga
in Japanmuseum SieboldHuis

Vanaf vandaag toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Kawahara Keiga. Fotograaf zonder camera’. De officiële opening werd verricht door de Japanse ambassadeur in Nederland, dhr. Masaru Tsuji. Hij roemde de schilderingen van Keiga om de realistische weergave van Japan in de late Edo-tijd. 

Kawahara Keiga (1786 – circa 1860) wordt omschreven als de Japanse fotograaf zonder camera. Voor het eerst sinds lange tijd is er een groot overzicht van zijn werk te zien. Japanmuseum SieboldHuis toont ruim honderd topstukken van deze veelzijdige schilder in verschillende thema’s. De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Het eerste deel van 28 november 2014 t/m 11 januari 2015 en van 13 januari t/m 22 februari 2015 het tweede deel.

Japan was van 1638 tot 1854 afgesloten voor de buitenwereld (‘Sakoku’). De Nederlanders mochten als enige westerlingen handel drijven. In dienst van de Nederlandse regering, kwam Philipp Franz von Siebold in 1823 aan op de Japanse handelspost Deshima. Hij verzamelde in opdracht van Willem I informatie, planten, dieren, zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen. Onmisbaar in deze missie was Kawahara Keiga. Als enige buiten de handelaren en tolken kreeg Keiga van de gouverneur van Nagasaki toegang tot Deshima. In deze periode vervaardigde hij honderden schilderingen van de Japanse flora en fauna, alle mogelijke gelegenheden en voorwerpen. Deze tentoonstelling haalt meerdere thema’s aan. Zo komt het leven van de mens, de vier seizoenen, de twaalf maanden van het jaar en de baai van Nagasaki aan bod. Ook is er een varia naar werken van Hokusai te zien.

Tegenwoordig hebben we camera’s om beelden vast te leggen, maar Keiga deed dit met zijn penseel. Niet alleen flora en fauna, maar ook Japanse gewoonten en gebruiken, het dagelijks leven, handwerkslieden, gebruiksvoorwerpen, ceremoniële objecten werden door hem vastgelegd. Geen andere Japanse kunstenaar heeft uit deze periode iets vergelijkbaars nagelaten. Zijn natuurlijke weergave van de werkelijkheid geeft ons een fotografisch beeld van Japan in de late Edo-tijd.

Gelijktijdig met de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis toont Rijksmuseum Volkenkunde schilderingen van Keiga over de Hofreis van Nagasaki naar de hoofdstad Edo die hij in 1826 met opperhoofd De Sturler en Siebold maakte. Gastconservator van beide tentoonstellingen is Prof. M. Forrer.

Bij de tentoonstelling ‘Kawahara Keiga. Fotograaf zonder camera’ worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door;
Prins Bernhard Cultuurfonds, Astellas Pharma B.V. en Bruynzeel-Sakura

poster_keiga_incl_pbcf