Nieuws

Helden, Humor, Horror Deel II in Japanmuseum SieboldHuis.

26 januari 2014

mitsukini-defying-the-skeleton-1845

Persbericht van het Sieboldhuis:

Helden, Humor, Horror – Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi
> Deel II  Landschappen, komische prenten en acteurs

Deze winter ziet u de mooiste prenten van Utagawa Kuniyoshi in Japanmuseum SieboldHuis. Vanaf 21 januari toont het Japanmuseum Deel II met topprenten in de tentoonstelling ‘Helden, Humor, Horror’ waarmee Leiden een primeur heeft. Deze topstukken uit de privécollectie van een Japanse verzamelaar zijn voor het eerst in Europa te zien.  Kuniyoshi wordt met Hokusai, Hiroshige en Kunisada als één van de vier grote meesters van de Japanse prentkunst beschouwd.

In deel I stonden de helden, horror en mooie vrouwen centraal en is door de bezoekers enthousiast ontvangen. Ook in de media werd de tentoonstelling positief  onthaald. Trouw; ‘Komt dat zien!” en NRC Handelsblad; ‘Waarin een klein museum groot kan zijn’ beoordeelde de tentoonstelling met vier sterren.

In het tweede deel toont Japanmuseum SieboldHuis meerdere triptieken met acteurs in de hoofdrol. Daarnaast kunt u lieflijke landschappen bewonderen. Sommige prenten tonen een opmerkelijke westerse invloed. Kuniyoshi had de beschikking over zeventiende-eeuwse boeken, welke door de Hollanders naar Japan zijn gebracht. Hij selecteerde daar voorbeelden uit om te verwerken in zijn Japanse composities. Tot slot zijn er de komische prenten met verklede katten,antropomorfische vissen en composietportretten die gelijkenis tonen met het werk van de zestiende-eeuwse kunstenaar Arcimboldo.

Deze tentoonstelling laat Kuniyoshi’s grenzeloze fantasie en veelzijdigheid zien. Het maakt duidelijk waarom hedendaagse manga en anime tekenaars zich door zijn werk laten inspireren. Voor liefhebbers van de Japanse visuele kunst is deze tentoonstelling een absolute must en een bron van inspiratie. Na het SieboldHuis zal deze tentoonstelling te zien zijn in Petit Palais Parijs.

Gelijktijdig met ‘Helden, Humor, Horror’ toont Rijksmuseum Volkenkunde een selectie van de oorspronkelijke tekeningen die Kuniyoshi maakte. Op vertoon van de voucher, die u aan de kassa van Japanmuseum SieboldHuis ontvangt, krijgt u €1,50 korting bij uw bezoek aan Rijksmuseum Volkenkunde.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

WhatsApp
Email

Activiteiten

Ben jij er ook bij?