Filmavond VI – Okuribito

We sluiten de serie filmavonden waardig af met ‘Okuribito’! In de westerse wereld verschenen als ‘Departures’, won Okuribito in 2009 de Academy Award voor beste buitenlandse film.

Daigo Kobayashi is een cellist van middelbare leeftijd. Wanneer het orkest waarin hij speelt wordt opgeheven, verhuizen hij en zijn vrouw noodgedwongen van Tokyo naar het platteland. Daar ligt het werk echter ook niet voor het oprapen, en wanneer hij door een serie misverstanden uiteindelijk bij een begrafenisondernemer werk vindt, is zijn directe omgeving daar verre van gelukkig mee. Zou Daigo hen voor zich weten terug te winnen?

Dat regisseur Yôjirô Takita zich überhaupt aan het onderwerp waagde, verdient veel respect. Over de dood wordt in Japan immers het liefst zo min mogelijk gesproken; zij die zich er dagelijks mee bezig houden worden gestigmatiseerd. Na, in samenwerking met hoofdrolspeler Masahiro Motoki, jarenlang fondsen te hebben geworven, verscheen de film in 2008 uiteindelijk in de bioscopen. Het Japanse publiek was laaiend enthousiast.
Ondanks de heftige thematiek is de film lichtvoetig en op sommige momenten zelfs komisch te noemen. De muziek van – daar is hij weer! – Joe Hisaishi draagt daar behoorlijk aan bij. De trailer is hier te zien.

Een absolute aanrader, die de ware Japanoloog gezien móet hebben! De locatie: Lipsius 235b!