Nieuws

CAMERA JAPAN 2013 ‘conTRADITION’

25 augustus 2013

CJ_Logo_horizontal

Van 26-29 september gaat in LantarenVenster in Rotterdam de achtste editie van het CAMERA JAPAN Festival van start. Het grootste Japans culturele evenement van de Benelux heeft wederom een vernieuwend, divers en breed programma met deze keer een link naar (moderne) tradities.

Centraal Thema ‘conTRADITION’

Japan is een eiland waar eeuwenlange tradities tot op de dag van vandaag voortleven, maar staat ook bekend als een moderne en verwesterde cultuur. Maar hoe kunnen, in een land dat zo gemoderniseerd is, de mensen zich toch zo vast blijven houden aan hun tradities? Wie deze tradities beter bekijkt zal zien dat ogenschijnlijk oude tradities ook aan verandering onderhevig zijn geweest en soms niet eens van Japanse origine zijn.

Tijdens de 2013 editie van CAMERA JAPAN besteden we aandacht aan oude en nieuwe Japanse tradities en laten we zien hoe deze terugkomen in verschillende kunstvormen. Naast een omvangrijk filmprogramma met ruim 30 Nederlandse premières, is er ook ruim aandacht voor muziek, dans, beeldende kunst, en traditiegetrouw op zondag de Kid’s Day en de befaamde filmbrunch. Het festival begint op donderdag 26 september met een optreden van de roemruchte Japanse poppunk band Shonen Knife. Het belooft een verre reis (terug) in de tijd te worden.

Filmprogramma

Het filmprogramma zal dit jaar bestaan uit een mix van klassiekers van oude meesters (inclusief een anime selectie uit de eerste helft van de vorige eeuw!) en een brede selectie van hedendaagse speelfilms van zowel Japanse meesters (bijvoorbeeld Kitano Takeshi, Wakamatsu Koji en Miike Takashi) als van jonge talenten, documentaires, kortfilm en anime. Het witte doek biedt een venster op Japan en geeft een goed beeld van wat er vandaag de dag gebeurt in de Japanse cinema. Het filmprogramma wordt verder aangekleed met lezingen, debatten en introducties.

Overig Programma

Naast een breed filmprogramma, presenteren wij op de openingsavond van het festival een optreden van Shonen Knife. Sterk beïnvloed door meidenbanden uit de jaren ’60, The Beach Boys en vroege punkrock bands zoals The Ramones, brengt deze ‘all-female’ band ons niet te versmaden Japanse poppunk pareltjes.

“When I finally got to see them live, I was transformed into a hysterical nine-year-old girl at a Beatles concert.“
Kurt Cobain

Ook op de overige dagen van het festival is er nog genoeg te beleven buiten de films, met in de lobby van LantarenVenster o.a. een kleine markt, workshops, muziek en dansoptredens, de befaamde CAMERA JAPAN brunch en de CAMERA JAPAN Kid’s Day.

Het programma in Rotterdam wordt de week daarna gevolgd met programmering in Kriterion en de Melkweg in Amsterdam.

Data overzicht CAMERA JAPAN Festival 2013
25 – 29 september 2013 | Rotterdam LantarenVenster
4 -6 oktober 2013 | Amsterdam Kriterion, Melkweg

web17

WhatsApp
Email

Activiteiten

Ben jij er ook bij?