Tentoonstelling ‘JAPAN: Kingdom of Characters’ Japanse striphelden van 1950 tot heden

Hier volgt een persbericht van Japanmuseum Sieboldhuis,

siebold

Waar: Japanmuseum Sieboldhuis Leiden

Wanneer: 4 juli t/m 31 augustus 2014

Deze zomer komen Japanse striphelden naar het SieboldHuis. Hier sta je oog in oog met bekende en minder bekende figuren zoals Pokémon, Monchhichi, Doraemon en Hello Kitty. Ontmoet je favoriete ‘character’ van 4 juli tot en met 31 augustus 2014 in de overzichtstentoonstelling ‘JAPAN: Kingdom of Characters’, waarin de helden van 1950 tot heden in beeld worden gebracht.
Ultraman, Hello Kitty of Mobile Suit Gundam, veel Nederlandse dertigers zijn met deze (strip)figuren en series opgegroeid. Door de explosieve groei van de Japanse subculturen van anime en manga, blijft de populariteit in Nederland stijgen. Maar het succes in Japan is ongeëvenaard. Daar is het leven doordrongen van de ‘character culture’ met talloze actiehelden, anime-figuren, gamefiguren, schattigheidssymbolen en marketingmascottes. Steden, merken en overheidsinstellingen gebruiken ‘characters’ voor marketing of als voorbeeldfiguur. Bijvoorbeeld Namisuke, die op een vrolijke manier de bewoners van Tokyo milieubewust maakt.

Het middelpunt van de tentoonstelling is de nagebouwde Hello Kitty slaapkamer van een doorsnee Japans tienermeisje. Deze kamer laat duidelijk zien dat Japanners niet meer zonder hun mascottes en figuren kunnen leven. Tal van stripfiguren, actiehelden, films en voorbeelden uit de Japanse Manga en Anime cultuur zijn in deze overzichtstentoonstelling te bewonderen. Je komt erachter wat een figuur is, waarom Japanners van deze helden houden en hoe lang ze al bestaan.  Ontmoet de ’characters’ uit je jeugd, ervaar de ontwikkelingen van 1950 tot heden en maak kennis met de figuren van tegenwoordig.

Familietentoonstelling
Voor jong en oud worden er tijdens de zomervakantie veel activiteiten georganiseerd. Bezoek een typisch Japanse meidenslaapkamer, ga met je held op de foto, speel games, maak puzzels, teken je eigen stripfiguur, maak een masker of verkleed je als actiefiguur. Voor volwassenen zijn er Manga-workshops en verschillende lezingen over het thema ‘characters’.  Bekijk de website voor het actuele activiteitenprogramma.

Grootste verzamelaar
Voor de tentoonstelling is Japanmuseum SieboldHuis op zoek naar de grootste Japanse Stripfiguur-verzamelaar en fan van Nederland. Verzamel jij alle strips, t-shirts, poppen, tassen, potloden en andere spulletjes van de Japanse striphelden? Stuur dan een foto van jouw verzameling naar Japanmuseum SieboldHuis (met je naam, email en telefoonnummer) t.a.v. goos@sieboldhuis.org

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Mondriaan Fonds