SamulNori Hanullim Art Troupe

Rhythms_of_Korea_3_small Rhythms_of_Korea_small

Perbericht:

In het kader van de 60-jarige herdenking van het einde van de Korea-oorlog & de 50 jaar 
diplomatieke betrekkingen tussen Zuid-Korea en de Europese Unie:

“SamulNori Hanullim Art Troupe” – zo luidt de volledige naam van dit internationaal befaamde muziek- en dansgezelschap uit Zuid-Korea. ‘Samulnori’ is de benaming van zowel het genre als dit Koreaanse percussiekwartet. Oprichter Kim Duk-Soo wist deze traditionele kunstvorm ook in andere muzikale werelden zoals jazz, klassiek en fusion te introduceren. In de handen van deze meesters werd deze aloude openlucht kunstvorm van Zuid-Korea omgevormd tot een volwaardige podiumkunst, die inmiddels tot ver buiten Korea op prestigieuze podia en festivals te genieten valt.

SamulNori biedt opzwepende ritmiek en visueel spektakel, in een spectaculaire performance die voor jong en oud, de hele familie, en voor zowel muziekliefhebbers als theater liefhebbers aantrekkelijk is.

‘SamulNori biedt een volwaardige theatrale ervaring’, schreef de New York Times naar aanleiding van een concert. De groep werd opgericht in 1978 met als ambitie: de kracht van deze Koreaanse percussie traditie in ere houden en introduceren aan de rest van de wereld. ‘Samul’ staat voor ‘vier objecten’ en ‘nori’ voor ‘om te bespelen’. Oorspronkelijk is deze muziek ceremoniële muziek van het Koreaanse platteland (‘nong-ak’, oftewel: ‘boerenmuziek’), later werden er ook elementen uit religieuze muziek geïncorporeerd. De vier instrumenten zijn kkwaenggwari (kleine gong), jing (grote gong), janggu (tweezijdige drum) en buk (vergelijkbaar met basdrum), en staan symbool voor donder, wind, regen en wolken.

De groep treedt op als kwartet en in grotere vorm (‘Hanullim’ staat voor ‘Big Bang’ of ‘Harmonious Sound’).

SamulNori Hanullim biedt een geslaagde mix van de authentieke bron en modernere elementen. In interviews benadrukt de artistieke directeur dat de oorsprong van deze muziek weliswaar traditioneel is, maar dat hij het genre met buitenlandse invloeden ook naar een niveau hoger wil brengen. Vaststellen wat de ‘pure’ traditie is, is een netelige bezigheid, omdat ook traditionele muziek altijd in beweging is, invloeden opneemt en weer verwerpt, in een continu proces van adaptatie. Deze opvatting bracht Duk-Soo tot de overtuiging om vanaf 1984 wereldwijd ‘samulnori-centra’ op te richten, aan conservatoria en andere plekken waar nieuwsgierige musici en componisten verkeren.

Concert in het kader van de 60-jarige herdenking van het einde van de Korea-oorlog en 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zuid-Korea en de Europese Unie Dit jaar is het 60 jaar geleden dat in Korea een wapenstilstand werd gesloten. 123 Nederlandse militairen waren gesneuveld of vermist en er vielen 645 Nederlandse gewonden tijdens deze oorlog. De Zuid-Koreaanse bevolking en de regering zal het heroische offer van de jonge Nederlandse soldaten die 60 jaar geleden voor Zuid-Korea vochten altijd diep blijven waarderen, omdat hun offer een sterke basis heeft gelegd voor de vrijheid en welvaart van het huidige Zuid-Korea.

Het is ook de 50-jarige jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen de Europese Unie en Zuid-Korea.
Meer informatie via www.samulnori.nl
Youtube clip: https://www.youtube.com/watch?v=OyI1sSOiGWY
http://www.youtube.com/watch?v=7d9XSp2uKMk

Zondag 1 december 2013 | aanvang 14:15 uur
Het Concertgebouw | Kleine Zaal | Concertgebouwplein 10 | 1071 LN Amsterdam