Raiden

Raiden

Raiden Tanuki Banner

Raiden is de enige officiële yosakoivereniging van Nederland. Yosakoi (よさこい) is een Japanse festivaldans die in 1954 in Kochi, Japan is ontstaan. Het is een unieke en energieke dansstijl, waarin traditionele bewegingen uit Japanse festivaldans gecombineerd worden met moderne choreografie. Er zijn veel verschillende dansstijlen binnen yosakoi, van heel sierlijk tot heel krachtig. Kenmerkend voor yosakoi zijn de opvallende en vaak kleurrijke outfits (ishou, いしょう), de houten kleppertjes (naruko, なるこ), en de Japanse teenschoenen (tabi, たび), waarmee wordt gedanst.

Veel yosakoiteams hebben een naam die naar de natuurelementen verwijst. Dit geldt ook voor ons: Raiden (雷電) is Japans voor donder en bliksem, wat goed past bij het luide geschreeuw en de energie en kracht waarmee wij dansen. Daarnaast is het ook een woordspeling op de Japanse lezing ライデン van de stad Leiden, waar wij zijn opgericht en gevestigd.

Naast Japan-gerelateerde evenementen, zoals anime conventies en de jaarlijkse Japanmarkt in Leiden, treden wij ook steeds meer op bij allerlei sport- en dansgerelateerde evenementen. Wij willen door middel van onze verscheidene dansen onze kracht en energie op mensen overbrengen, en hen zo o.a. meer enthousiasmeren voor yosakoi en de Japanse cultuur.

Naast dansen doen wij ook allerlei andere leuke activiteiten met elkaar, zoals gezellig avondjes drinken (nomikai, のみかい), hutspot eten op 3 oktober en het zomerkamp in augustus.
Als het je leuk lijkt om een keer te komen kijken of mee te doen, kijk dan even op onze site voor meer informatie en de trainingstijden. Yosakoi is voor iedereen, dus je hoeft ook niet per se Japans te studeren om lid te worden bij onze vereniging: iedereen is welkom!

Meer informatie vind je op de website: http://raiden.tanuki.nl