persbericht Sieboldhuis

Binnenkort ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’ in Japanmuseum SieboldHuis
12 juni – 29 november

tajiri_and_ronin
Van 12 juni tot en met 29 november 2015 staat Japanmuseum SieboldHuis in het teken van de veelzijdige kunstenaar en wereldburger Shinkichi Tajiri. U ziet zo’n vijftig werken waaronder sculpturen, schetsen, tekeningen, video’s en foto’s van de artistieke duizendpoot. Ook persoonlijke objecten en documenten ziet u in de tentoonstelling ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’.

Shinkichi Tajiri (1923-2009) wordt gezien als een van de vernieuwende kunstenaars van de Nederlandse naoorlogse beeldhouwkunst en behoorde tot de Cobra-beweging.
Tajiri ‘s levensloop heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn kunst. Hij was zoon van Japanse ouders, geboren in de Verenigde Staten, reisde naar Frankrijk, Duitsland en heeft zich uiteindelijk in Nederland gevestigd. Als wereldburger leeft hij met paradoxen, dit uit zich in zijn werk als beeldhouwer, fotograaf, graficus, schilder en ambachtsman. Hoe heeft zijn leven in verschillende landen en met andere culturen zijn kunst gevormd?
Japanmuseum SieboldHuis heeft het genoegen dat vooraanstaande personen als Tajiri ‘s dochters, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij en kunsthistorica tevens Tajiri-kenner Helen Westgeest antwoord geven op die vraag in de tentoonstelling. Dit wordt opgeluisterd door spraakmakende quotes en verschillende filmfragmenten waar in je inzicht krijgt in de dilemma’s van de kunstenaar Tajiri.

Krijger, Knoop, Muur?
Aan de hand van drie belangrijke thema’s in zijn werk ‘krijger, knoop en de Berlijnse muur’ wordt een fascinerend inzicht gegeven in de paradoxale leefwereld van de kunstenaar. De krijgers in Tajiri’s werk roepen associaties op met oorlog en terreur, tevens bieden krijgers bescherming en veiligheid. Zijn knopen verwijzen naar een innige verstrengeling en verbondenheid maar zijn tegelijkertijd ook ingewikkeld en onoplosbaar. De muur beschermt aan de ene kant, en aan de andere kant sluit het ook buiten.

Multi getalenteerde pioniers
Net als Tajiri was ook Philipp Franz von Siebold (1796 – 1866) een veelzijdig pionier. Beide heren reisden over de wereld en lieten daar hun sporen achter. Allebei blijvend gefascineerd door Japan, alhoewel dit voor Tajiri en Siebold ook grote gevolgen had. Door hun multiculturele leven en werk is er een tastbare brug gebouwd tussen Oost en West.

Film en publicatie
Filmmaker en regisseur Charlotte Ebers heeft in opdracht van Japanmuseum SieboldHuis een introductiefilm gemaakt waarbij Tajiri-kenners aan het woord komen.
Ook verschijnt er een publicatie ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’ in samenwerking met Leiden University Press. De publicatie is in de museumwinkel voor €29,50 te koop. Daarbij wordt er een verdiepend lezingen- en activiteitenprogramma georganiseerd met excellente sprekers. Speciaal voor kinderen is er een gratis speurtocht en worden er in de zomervakantie extra activiteiten georganiseerd.

Mede mogelijk gemaakt door:
VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Cultuurfonds Leiden