Nieuws

Persbericht Camera Japan

4 september 2015

camera
CAMERA JAPAN stilt honger naar Japanse film, kunst en keuken
De multimedia-dansperformance Merge opent 24 september in LantarenVenster in Rotterdam de tiende editie van het vierdaagse CAMERA JAPAN. Hoogtepunten uit het grootste festival voor Japanse kunst in de Benelux zijn verder voorpremières van twee topfilms: Journey to the Shore van Kurosawa Kiyoshi en Our Little Sister van Kore-Eda Hirokazu. Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober is een deel van het programma te zien in Kriterion, Amsterdam.
Film en kunst tien jaar centraal bij CAMERA JAPAN
Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien zijn, richt een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Nu, tien jaar verder, presenteert het festival met succes veertig recente films uit de rijke Japanse filmproductie in Rotterdam en Amsterdam. CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens presenteert. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.
Openingsvoorstelling
Merge is een beeld- en geluidschouwspel met live dans en video. Danser Kenzo Kusuda leidt de kijker door een visuele wereld van projecties, animaties en geluid. Zijn lichaam en schaduw smelten samen met het geprojecteerde beeld. Er ontstaat een zinnenprikkelende stroom van beelden, van abstract tot figuratief, binnen- en buitenwereld, passiviteit en controle, het organische en het rationele. De voorstelling werd augustus 2014 uitgevoerd op een buitenlocatie in Delfshaven, Rotterdam. Voor CAMERA JAPAN maken choreografe Sato Endo, videomaker Nicola Unger en danser Kenzo Kusuda een nieuwe en aangepaste versie voor in de theaterzaal.
 journey
Voorpremières van topfilms uit Cannes
Journey to the Shore van Kurosawa Kiyoshi werd afgelopen mei in Cannes bekroond met de prijs voor Beste Regisseur in de sectie Un Certain Regard. In de film, gebaseerd op een roman van Kazumi Yumoto, verdwijnt een man op zee en komt pas drie jaar later weer thuis bij zijn vrouw. Zij is niet onder de indruk van zijn verhaal, dus stelt hij haar voor om een reis te maken langs alle mensen die hem geholpen hebben. Onderweg ziet en voelt ze wat haar echtgenoot – een rol van steracteur Asano Tadanobu – heeft meegemaakt. Journey to the Shore draait vanaf 1 oktober in de filmtheaters.
In Our Little Sister van Kore-Eda Hirokazu, geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, leven drie zussen samen in een groot huis in de Japanse stad Kamakura. Wanneer hun vader sterft, trekken ze naar het platteland voor de begrafenis, ook al had de vader het gezin al 15 jaar geleden verlaten. Daar ontmoeten ze voor het eerst hun verlegen halfzus Suzu. Het klikt meteen tussen de vier zussen. Als Suzu bij hen komt wonen. begint voor de vier zussen een nieuw leven vol mooie ontdekkingen. Our Little Sister is vanaf december 2015 te zien in de bioscoop.
Programma en kaartverkoop
Nieuws over CAMERA JAPAN en, vanaf 1 september, het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl. Volg het festival ook via facebook.com/camerajapan of via Twitter @camerajapan.
Over CAMERA JAPAN
CAMERA JAPAN wordt op vrijwillige basis georganiseerd door een enthousiast team van vijftien medewerkers met hulp van veertig vrijwilligers voor logistiek, productie, styling en publieksontvangst. Naast de festivaldagen in Rotterdam en Amsterdam presenteert CAMERA JAPAN ook vertoningen van Japanse films op locatie en een On Tour-programma in filmtheaters. CAMERA JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rotterdam Festivals, Nederlands Filmfonds, Japan Foundation, Stichting ter Bevordering van Volkskracht, Fuji Film en FedEx.
WhatsApp
Email

Activiteiten

Ben jij er ook bij?