Leids Filmfestival – Lezing professor Ivo Smits

Ook dit jaar vindt het Leidse Filmfestival weer plaats, en wel van 26 oktober tot en met 31 oktober. Onze eigen professor dr. Ivo Smits, zal middels de lezing De celluloid spiegel. Japan en Japanners in westerse film zorg dragen voor de Japanse noot.

Al sinds de begindagen van Hollywood, ruim een eeuw geleden, spelen Japanners een rol in westerse films. Steeds functioneert Japan als een spiegel voor het Westen: als een wrede cultuur die de westerse, Christelijke humaniteit reliƫf geeft; als hoogtepunt van verfijning dat de grofheid van het Westen onderstreept; of als technologisch paradijs waar de toekomst van het Westen zich al voltrokken heeft.
In deze lezing wordt aan de hand van fragmenten een overzicht geschetst van het beeld van Japan en de Japanner in de Westerse film en hoe dat beeld vooral veel over onszelf zegt.

Als hoogleraar in de Japanse Letteren en Culturen houdt Ivo Smits zich bezig met een breed scala aan onderwerpen : Japanse literatuur, van klassieke tot hedendaagse, Japanse tuinkunst en, uiteraard, de Japanse filmkunst vallen binnen zijn onderzoeksgebied. Ivo Smits is al sinds het begin betrokken bij het Leids Film Festival als adviseur van het Japanse programma.
Professor Smits zal deze lezing geven op donderdag 28 oktober in het Scheltema complex, en wel om 15:30u. Bovendien is de toegang voor studenten gratis, dus komt in grote getale en neem vooral je studiegenoten mee!