Nieuws

Laatste week ‘Het snoer der ontferming’.

23 augustus 2013

Couperus_uitsnede_voor_poster
Japanmuseum SieboldHuis toont nog tot en met zondag 25 augustus de tentoonstelling ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’. Deze expositie geeft een rijk beeld van Couperus’ kijk op Japan.

Op de laatste tentoonstellingsdag organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Couperusdag. Een dag vol activiteiten rond het thema Couperus en Japan. 

Tijdens deze tentoonstelling volgt u de reis van Couperus als toerist en reisverslaggever door Japan. Als ‘speciaal correspondent’  voor De Haagsche Postbezocht hij in 1922 toeristische trekpleisters waaronder de berg Fuji. Daarnaast ziet u prenten van Utamaro, Hiroshige en objecten zoals het snoer der ontferming en het gelijknamige handgeschreven manuscript, die Couperus inspireerden voor zijn verhalen.  Couperus’ reisverslagen zijn gebundeld in Nippon. Zijn bewerkingen van de Japanse legenden zijn te lezen in Het snoer der ontferming. Deze boeken gaven Nederlanders een beeld van Japan, het land dat voor velen onbereikbaar was en staan centraal in deze tentoonstelling.
De beelden die Couperus in zijn teksten beschrijft, worden met deze tentoonstelling visueel gemaakt, mede door voorwerpen en prenten uit de Siebold-collectie.
Er worden verschillende films getoond, waarin experts vertellen over hun liefde voor Couperus en Japan. Luister ook naar het verhaal van ‘De Krekel’ uit Het snoer der ontferming.

Gelijktijdig met ‘Het snoer der ontferming’ toont Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling ‘Couperus en de Oudheid’. Als u beide tentoonstellingen op dezelfde dag bezoekt, ontvangt u op vertoon van uw entreebewijs, bij het tweede museum €1,50 korting op uw entreebewijs. (voor actievoorwaarden kijk op www.sieboldhuis.org)

Ook de presentatie ‘Lily in Japan’ is nog tot 25 augustus te zien. Lily Eversdijk Smulders reisde veertig jaar lang over de wereld om de grote variatie wereldbewoners vast te leggen. Deze presentatie toont 15 portretten, reisverslagen en foto’s van haar reis door Japan.

Ter afsluiting van de tentoonstelling, organiseert Japanmuseum SieboldHuis op zondag 25 augustus van 10.00 – 17.00 uur de Couperusdag. Deze zondag staat in het teken van Couperus en Japan, met haiku workshops, dichtsessies, rondleidingen en theater. Deelname is gratis, op vertoon van uw entreebewijs voor het museum.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de Couperusdag op www.sieboldhuis.org

WhatsApp
Email

Activiteiten

Ben jij er ook bij?