Filmavond III – Tokyo Monogatari

Dat Tanuki haar leden op twee buitengewone Japanse films heeft getrakteerd zal velen van jullie niet ontgaan zijn. Echter, na de roadtrip van Yaji en Kita en de doldwaze avonturen van Tokyo Zombie, willen we jullie ditmaal inleiden in de bloeiperiode van de Japanse film. Japanse regisseurs bereikten ongekende hoogten in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen zij het veranderende Japan op treffende wijze portretteerden. Daarom vertoont Tanuki de film Tokyo Story van Yasujiro Ozu, één van Japans meest gewaardeerde en tegelijkertijd onbegrepen regisseurs.

Tokyo Story is het verhaal van de vervreemding tussen ouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen. Ozu portretteert het oudere echtpaar Hirayama uit de provincie, dat nog eenmaal hun getrouwde kinderen in Tokyo wil bezoeken. De kinderen hebben het echter zo druk met zichzelf, dat zij geen oog voor hun ouders hebben. Alleen een schoondochter, die inmiddels weduwe is, neemt een dag vrij om de ouders in Tokyo rond te leiden. Het bezoek loopt uit op een teleurstelling en de ouders vertrekken naar huis. Enkele dagen later overlijdt de moeder en is het de beurt aan de kinderen om een reis te maken. Met deze eenvoudige gegevens maakte Yasujiro Ozu de film die algemeen wordt beschouwd als zijn meesterwerk. In zijn oeuvre, waarin familieverhoudingen altijd centraal staan, bereikt hij hier een zelden geëvenaarde diepgang, zonder in vals sentiment te vervallen.

Deze film is verplichte kost voor degenen die de college’s van professor Smits volgen, aangezien hij hoogstpersoonlijk een inleiding zal verzorgen bij de film. Bovendien is dit voor iedereen dé kans om dit monumentale werk voorzien van de juiste achtergronden te kunnen aanschouwen.

Kom dus allemaal op woensdag 3 november naar Lipsius 227!