Camera Japan Festival 2014

Beeldende kunst, lezingen en workshops tijdens CAMERA JAPAN

 

CAMERA JAPAN biedt naast het filmprogramma ook beeldende kunst, lezingen en workshops. In LantarenVenster (Rotterdam) exposeren Rob van der Bijl, KOINUMA Yoshiyuki, SATO Ryoko en DOI Tomoko; Dave van Eijnsbergen vertelt over manga-architectuur en Luk Van Haute belicht fantastische elementen in de Japanse literaire traditie. In het kader van The Big Draw geeft illustrator Claire Bik een ‘yokai’ tekenworkshop. Voor kinderen zijn er een workshop robots maken, tekenfilms en storytelling. Het festival opent donderdag 2 oktober. Informatie over het programma is te vinden op www.camerajapan.nl

The Big Draw: workshop yokai tekenen door Claire Bik

Leer yokai tekenen tijdens de workshop van Claire Bik, illustrator en manga-artiest uit Rotterdam! Yokai zijn bovennatuurlijke monsters uit de Japanse folklore. Eerst vertelt Claire meer over yokai, daarna tekenen deelnemers hun eigen yokai op de ramen van LantarenVenster. Op www.kurea.nl is werk van Claire Bik te vinden.

De workshop is onderdeel van The Big Draw, het tekenfestival dat tussen 2 oktober en 1 november 2014 in twintig landen plaatsvindt. In Rotterdam organiseren TENT, Witte de With Centre for Contemporary Art, Showroom MAMA, Villa Zebra, CAMERA JAPAN Festival en Museum Boijmans van Beuningen tijdens het eerste weekeinde van oktober workshops, lezingen en andere activiteiten in het kader van The Big Draw.

Zaterdag 4 oktober, 15.00-17.00 uur, LantarenVenster, deelname gratis, maximaal 15 deelnemers, minimum leeftijd 12 jaar

Kids’ Day

Voor de jongste bezoekers (5-8 jaar) en hun ouders biedt CAMERA JAPAN zondagmiddag de Kids’ Day. Op het programma staan een workshop robot- of monsterpakken maken met karton en verf, Japanse verhalen verteld door Gerard Jellema en Geidai Animation Kids Selection, een compilatie van circa 75 minuten met korte tekenfilms bijeengebracht door de Tokyo University of Arts.

Zondag 5 oktober, Kids’ Day: 13.00 – 17.00 uur, gratis; Geidai Animation Kids Selection: 15.00 uur, ticket 9,50 euro aan de kassa, LantarenVenster

Lezing ‘Manga Architecture’ door Dave van Eijnsbergen + documentaire Beyond Metabolism

Geïnspireerd door de Zwitserse architect Le Corbusier maakten jonge Japanse architecten tijdens de wederopbouwperiode na de 2e wereldoorlog plannen om ‘metabolische’ stadscentra te ontwerpen. Architectuurhistoricus Dave van Eijnsberen vertelt over de invloed die deze denkbeeldige, futuristische steden hadden op manga en op de huidige generatie architecten.

Aansluitend vertoont Camera Japan Beyond Metabolism, een documentaire waarin de Duitse filmmakers Stefanie Graus en Volker Sattel hun fascinatie voor utopische architectuur onderzoeken. De filmlocatie is het Conferentiecentrum in Kyoto, gebouwd in 1966 naar een ontwerp van de vorig jaar overleden Japanse architect OTANI Sachio.

Vrijdag 3 oktober, aanvang 19.15 uur, LantarenVenster, combiticket lezing + film 9,50 euro aan de kassa

Lezing ‘Fantastische Japanse literatuur’ door Luk Van Haute

Westerse lezers verwonderen zich wel eens over de pratende kikkers en katten in de boeken van Haruki Murakami, maar zo ongewoon is dat verschijnsel niet in de Japanse literatuur. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit zijn bloemlezing ‘Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen’ toont Luk Van Haute aan dat fantastische elementen al heel lang deel uitmaken van de Japanse literaire traditie.

Zaterdag 4 oktober, aanvang 19.00 uur, LantarenVenster, ticket 2 Euro aan de kassa

Tentoonstelling Rob van der Bijl

Rob van der Bijl, stedenbouwkundige, is gefascineerd door de stedelijke landschappen van Japan, in het bijzonder gebouwen die zouden kunnen figureren in manga-tekeningen. Hij werkt sinds 2008 in Tokyo en Amsterdam aan zijn ‘Urban Landscape’-project. Daarin vormt hij zelfgemaakte foto’s om tot door manga geïnspireerde prenten. Onder de titel Tokyo Scape exposeert hij een selectie in de foyer.

Tentoonstelling KOINUMA Yoshiyuki

KOINUMA Yoshiyuki’s werk is sterk beïnvloed door games, biologie, science fiction en Japanse comics. Zijn creaties, variërend van olieverfschilderijen tot sculpturen, zijn surrealistische voorstellingen van fantasiewerelden en het universum. Tijdens CAMERA JAPAN presenteert hij speciaal gecreëerd werk dat aansluit bij de geest van het festivalthema J-Dream.

Tentoonstelling SATO Ryoko

SATO Ryoko heeft de halve wereld afgezworven – van Japan naar Kenia, Amerika en Nederland – om uiteindelijk in Antwerpen te belanden. Als kunstenares maakt ze deel uit van het Japanse glaskunst-collectief Sandbox. In haar eigen werk gebruikt ze glas (en talloze andere materialen, van speelgoed tot haar) als capsule voor haar herinneringen en gedachten. Of zoals ze zelf zegt: ‘Ik transformeer op het eerste gezicht onbelangrijke zaken in persoonlijke, dierbare objecten.’

Tentoonstelling DOI Tomoko

Glaskunstenares DOI Tomoko (1975) is geboren en getogen in Tsukuba (Ibaraki prefectuur) en heeft achtergrond in keramiek. In 1999 begon zij het Japanse glaskunst collectief Sandbox. In haar kleurrijke figurines en huisjes verwerkt zij een “reden voor een lach. Ik geloof dat geluk voor je neus ligt. Je moet alleen heel goed kijken en het goed verzorgen.”

Tentoonstelling ’36 Dreams of Fuji’

Wie aan Japan denkt, denkt aan Fuji. De vulkaan is een van de beroemdste symbolen van het land en inspireerde talloze kunstenaars tot het maken van iconische houtsneden. In de traditie van klassieke kunstwerken als ‘Zesendertig gezichten op de berg Fuji’ van Hokusai, toont 36 Dreams of Fuji hoe de blik op de magische berg in de houtsnijkunst door de eeuwen heen is veranderd.

CAMERA JAPAN biedt een programma met hedendaagse Japanse films, cultuur, muziek, beeldende kunst en literatuur. Het festival wordt op vrijwillige basis georganiseerd door een enthousiast team van vijftien medewerkers met hulp van veertig vrijwilligers voor logistiek, productie, styling en publieksontvangst. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Rotterdam, Nederlands Filmfonds, Rotterdam Festivals, Fuji Film, FedEx en andere bedrijfspartners.

www.camerajapan.nl

Facebook.com/camerajapan

Twitter #camerajapan